Karabaş otu, şifalı bitkilerden biri olan lavanta ile aynı familyaya ait. Ayrıca değişik bölgelerde "yalancı lavanta", "gargan" ve "keşiş otu" isimleriyle de bilinmektedir.
Osmanlı imparatorluğunda koleraya karşı kullanılması için hakkında ferman çıkarılmış, 1. Dünya Savaşı'nda ise mikrop öldürücü olarak kullanılmış olduğu bilinen karabaş otu, günümüzde de pek çok şifalı özelliğinden dolayı tercih ediliyor. Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesine ait olan karabaş otunun Lince isme Lavandula stoechas'tır.
İngilizce'de "French Lavender" (Fransız Lavantası" olarak anılır. Ülkemizde yoğunlukla Batı Anadolu bölgelerindeki makiliklerde kendiliğinden yetişir. Çeşitli kullanım maksatları ile kültürü ve yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Dünyada ise yaygın olarak Orta Avrupa'da yetiştiği görülür. Haziran ve Temmuz ayında açan çiçekleri taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir. Taze çiçeklerden elde edilen uçucu yağın da birçok şifalı özelliği bulunuyor.
Anadolu'nun bazı yörelerinde, ekseriyetle Ege'de karabaş otu reçeli bile yapılmaktadır.
KARABAŞ OTUNUN YARARLARI:
- Bağışıklık sistemini güçlendirip öksürüğü de kestiği için özellikle grip ve benzeri kış hastalıklarına karşı etkilidir.
- Vücudu rahatlatıcı özelliği vardır. Yoğun stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olarak rahatlatır, daha iyi uyumaya yardımcı olur ve vücuda dinçlik verir.
- Mide ve bağırsaklardaki gazı azaltır, sindirim sorunlarına bağlı ağrı ve rahatsızlıkların giderilmesinde önemli rol oynar.
- Harici olarak kullanıldığında ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Sigara tüketimi kaynaklı öksürük, göğüs ağrıları ve baş ağrıları gibi şikayetlerin azaltılmasında da etkilidir.
- İçeriğindeki etken maddeler nikotine duyulan ihtiyacı azaltarak sigarayı bırakmaya yardımcı olur.
- Öksürük ve balgam rahatsızlıklarının azaltılmasında etkilidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır.
- Vücuttaki faal tümörlerin büyümesini yavaşlatarak kanser hastalığına karşı koruma sağlar.
- Kür şeklinde tüketildiğinden kardiyovasküler sağlığı (kalp-damar hastalıkları) korumaya yardımcı olur.