17 Ağustos 2018 Cuma

BOL BOL ARMUT TÜKETİN


Uzmanlar armutun doğal folik asit kaynağı olduğunu belirtmekte. Bir armutun ortalama 100 gram olduğu düşünüldüğünde bunun yüzde 85 kadarının su ihtiva ettiği belirtiliyor.
Gülgiller familyasının Amygdaloideae (söylemesi bilem güç) alt familyasında sınıflandırılmış olan armutun 100 gramında bulunan besin değerleri ise şöyle;




Karbonhidrat       : 15 g
Diyet Lifi             : 3,1 g
Şeker                   : 10 g
Potasyum             : 116 mg (miligram)
Sodyum               : 1 mg (miligram)
Kolesterol           : 0 mg
Toplam Yağ        : 0,1 g
Kalori (kcal)       : 57
Protein                : 0,4 g

Vitamın yönünden de zengin olan armutta bulunan protein oranları:
A Vitamini           : 25 IU
B6 Vitamini         : 0 mg
B12 Vitamini       : 0 µg
C Vitamini           : 4,3 mg
D Vitamini           : 0 IU
Kalsiyum             : 9 mg
Demir                   : 0,2 mg
Magnezyum         : 7 mg


Sağlıklı olmak ve tip2 diyabet ve kilo alımına karşı korunmak için yeterli miktarda lif tüketmek sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz parçaları arasındadır. İnsanlarda günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25 gram iken erkeklerde 38 grama tekabül etmektedir. İşte armut bu lif ihtiyacının yüz 15-20’sini karşılamaktadır. Ayrıca çözünmeyen lif gıdaların bağırsaktan hızlı geçişini sağlar.

ARMUT, TOTAL KOLESTEROLU AZALTIR.
Armut yediğimizde bağırsak hareketlerimiz artar ve kabızlık problemini giderir. Hatta armutun aşırı tüketimi ishal olmaya bile sebebiyet verir. Lif alımında 10 gram artış dahi kötü kolesterolü ve total kolesterolü azalttığı görülmüştür.

ARMUDU KABUĞUYLA YEMELİ
İki orta boyutta armut kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Her ne kadar biz kabuğunu soyarak yesekte armutun özellikle kabuğu bolca lif içermektedir. Bu nedenle mümkün olduğu ölçüde gerekli dezenfekte işlemi yapıldıktan sonra kabuğu tüketmekte fayda var.

ARMUTU GEBELER VE DİYABETLİLERDE GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETEBİLİR.
Glisemik indeksi (bir gıdanın kan şekerini yükseltici etkisi) düşük olan armut, kan şekerini yavaş yavaş yükselttiğinden diyabetikler içinde uygun bir meyve olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca koruyucu etkisi nedeniyle kolon, rektum, meme kanseri hastalarına tavsiye edilmektedir.

Armut İçeriğinde bulunan folik asit sebebiyle hamileliğin ilk 3 ayında artan folik asit ihtiyacını karşılamak için için iyi bir alternatiftir. Düşük kalorili olması, içerdiği yüksek lif sayesinde kilo takıntısı olup zayıflamak isteyenler de gönül rahatlığıyla tüketebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder